Vicente Clavel Andrés

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar

Vicente Clavel Andrés, escritor, traductor, periodiste i editor valencià afincat en Barcelona, es va dedicar a la difusió de la cultura a través dels llibres en la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Promotor d´autors hispanoamericans i creador del Dia del Llibre en 1926, inspirat en Miguel de Cervantes i el seu llibre Don Quixot de la Mancha, no va poder negar l´ensenyança i accés universal a la cultura. Tota una personalitat sobre els llibres en Espanya.

Vicente Clavell va contribuir en les seues idees de Quixot, que pretenien l´accés universal a la cultura a través dels llibres, a que hui, casi totes les persones hispanoamericanes puguen visitar biblioteques i adquirir llibres sense dificultat. A tots i totes nos ha influït en major o menor medida el Decret del Dia del Llibre de 1926. Els anys 20 del passat sigle varen ser moments difícils per a divulgar la cultura, instaurar un decret de foment de la llectura requeria d´habilitats personals i sociopolítiques, lluitar contra molins de vent, visitar palaus, amar a donzelles,... sabem que l´obra de Miguel de Cervantes, Don Quixot de la Mancha, va ajudar al bon amant de la lliteratura Vicente Clavel a conseguir el seu propòsit, i aixina ho va fer, encara que Vicente no va estar sol en esta llabor, les roses de Sant Jordi li varen ajudar a consolidar la festa. Va contar també en la imprescindible simpatia i respal dels escritors, editors, llibrers, bibliotecaris, llectors i personages singulars de l´época.

En el sigle XXI llegir és una costum a l'alcanç de tots, també és habitual visitar una biblioteca en casi qualsevol chicotet poble del món, no aixina a principis del sigle XX, i tampoc hui en dia en llocs d´Àfrica. El Dia Mundial del Llibre manté l´esperit de difondre l´accés universal a la cultura a través dels llibres, i a la seua volta, rendix homenage als autors de tot lo món i "encoraja als més jòvens, a descobrir el plaer de la llectura i respectar la gran contribució dels creadors al progrés social i cultural".

Font[editar]