Thomas Jefferson

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Thomas Jefferson

Thomas Jefferson per Rembrandt Peale en 1800
Naiximent 13 d'abril de 1743
Shadwell, Virgínia
Defunció 4 de maig de 1826 (als 83 anys)
Charlottesville, Virgínia
Nacionalitat Nortamericà
Ocupació Polític, juriste, filòsof, inventor, arquitecte
Títul President dels Estats Units
Mandat 4 de març de 1801-4 de març de 1809
Predecessor John Adams
Successor James Madison
Partit polític Partit Demòcrata-Republicà dels Estats Units
Firma

Thomas Jefferson (Shadwell, Virgínia; 13 d'abril de 1743-Charlottesville, Virgínia; 4 de juliol de 1826) fon el tercer president dels Estats Units d'Amèrica, ocupant el càrrec entre 1801 i 1809. Se li considera un dels Pares Fundadors de la Nació.

La seua eminencia ve donada perque fon el principal autor de la Declaració d'Independència dels Estats Units de 1776. Jefferson fon un dels Pares Fundadors més influents, conegut per la seua promoció dels ideals del republicanisme en els Estats Units. Anticipà la visió d'Estats Units d'Amèrica com un gran «imperi de la llibertat» que promoguera la democràcia i la lluita contra el imperialisme britànic.

Els principals acontenyiments que tingueren lloc durant la seua presidència inclouen la Compra de la Louisiana (1803) i la Expedició de Lewis i Clark (18041806), aixina com l'escalada de tensions en Gran Bretanya i França, que conduiren a la guerra en Gran Bretanya en 1812, en acabar de deixar el càrrec.

Com filòsof polític, Jefferson era un home de la Ilustració i coneixia a molts líders intelectuals en Gran Bretanya i França. Idealisava al chicotet agricultor propietari independent com eixemple de virtuts republicanes, desconfiava de les ciutats i els financers, favorí els drets dels Estats i un govern federal estrictament llimitat. Jefferson recolzà la separació d'Iglesia i Estat[1] i fon l'autor del Estatut per a la Llibertat Religiosa de Virgínia (1779, 1786).

Referències[editar]

  1. Jefferson, Thomas (1802). «Jefferson's Wall of Separation Letter». U.S. Constitution Online.

Enllaços externs[editar]

Commons


Predecessor:
John Adams
Seal of the President of the United States.svg
President dels Estats Units

1801-1809
Successor:
James Madison