Telèmac

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Telèmac i Méntor, ilustració per a les Aventures de Telèmac de François Fénelon (1699)

En la mitologia grega, Telèmac (en grec antic Τηλέμαχος Têlémachos, ‘que lluita llunt’, en alusió a son pare) és el fill de Odiseu i de Penèlope, i un personage de La Odisea d'Homer.

Mit[editar]

Telèmac era molt jove quan son pare va partir a la Guerra de Troya. Vint anys despuix, s'esforça en plantar cara als pretenents que acossen a sa mare i part en busca de son pare, a qui tots donen per mort. Inicialment marcha a Pilos junt a Néstor i més tart a Esparta junt a Menelao per a agarrar informació sobre ell. Néstor no sap res, pero Menelao li revela la visió de Proteo sobre son pare: Odiseu està retingut contra la seua voluntat per la nimfa Calipso. Mentres regressa a Ítaca, Telèmac termina encontrant a son pare i li ajuda llavors a acabar en els pretenents.

Els autors grecs divergien sobre el restant de la vida de Telèmac. Alguns l'associen a Policasta, filla de Néstor, a Nausícaa, filla de Alcínoo, a la seua germanastra Casífone, filla de Circe, i inclús a la pròpia Circe.

Referències[editar]

  • Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Telémaco de la Wikipedia en espanyol, baix llicència GFDL.

Enllaços externs[editar]

Commons