Història d'Armènia

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Actual Escut d'Armènia, resum de gran part de la seua història. En els quarters de l'escut figuren els escuts de quatre dinasties històriques: Bagràtida, en el primer quarter; Artàxida, en el segon; Arsàcida, en el tercer quarter i, en el quart el de la dinastia Rubènida.

L'història d'Armènia s'inicia en les cultures neolítica del sur del Caucas, tals com la cultura Shulaveri-Shomu, seguit de les cultures Kura-Araxes i Trialeti en la cridada edat de bronze.

L'Edat de Ferro durà des del sigle IX fins al 585 a.C. en el Regne d'Urartu, quan fon substituït per la dinastia Oròntida. Despuix del domini de l'imperi persa i de l'imperi macedoni, la Dinastia Artàxida donà orige al Regne d'Armènia en l'any 190 a.C. Este regne tingué la seua màxima influència durant el regnat de Tigranes II, abans de caure baix el domini romà.

Història d'Europa
Albània    Alemanya    Andorra    Armènia    Àustria    Bèlgica    Bielorrússia    Bòsnia i Herzegovina    Bulgària    Chipre    Ciutat del Vaticà    Croàcia    Dinamarca    Eslovàquia    Eslovènia    Espanya    Estònia    Finlàndia    França    Geòrgia    Grècia    Hongria    Irlanda    Islàndia    Itàlia    Kosovo    Letònia    Liechtenstein    Lituània    Luxemburc    Malta    Moldàvia    Mónaco    Montenegro    Història de Noruega    Països Baixos    Història de Polònia    Història de Portugal    Regne Unit    República de Macedònia (FYROM)    República Checa    Romania    Rússia    Sant Marí    Sèrbia    Suècia    Suïssa    Ucrània