Helicòpter

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Eurocopter EC 145 d'evacuació mèdica

Un helicòpter és un tipo d'aeronau sumament popular que se caracterisa i distinguix perque està sustentada i és impulsada a partir d'un o més rotors horisontals. El rotor està compost per dos o més pales i és aquella part rotativa de l'aeronau que permet la sustentació aerodinamica de la nau. Cap destacar, que podrem trobar-mos en el rotor principal , el qual apareix montat en un mastil en la part superior de l'helicopter i el rotor de coa, que consistix en un heliç aplicat sobre la cuixera de coa de l'helicòpter. El primer provoca sustentació i espente, en tant, el rotor de coa solament espente.

L'esgarre més ixent de l'helicòpter ho produix el rotor que permet la sustentació de l'aeronau sense necessitat de desplaçament, lo qual ademés facilita la realisació d'aterrisages i de desapegues sense necessitat de pistes d'aterrisage formals. Com conseqüencia d'esta situació és que els helicopters són majorment empleats en zones aïllades, o en el seu defecte, en aquelles en les que predomina la congestió i en les que llavors un avió no podria operar en les seues característiques.

Atra qüestió fonamental per a destacar de l'helicòpter és que gracies al rotor pot mantindre's en vol en una zona de manera molt més satisfactoria que qualsevol atra aeronau i també realisant tasques que una aeronau com l'avió, no podria realisar. Per eixemple, és recurrent que les forces de seguritat usen els helicòpters per a mantindre vigilada una determinada zona urbana en la qual se portarà a veta un acontenyiment important.

Si be en comparança en atres aeronaus, com ser l'avió, l'helicòpter presenta una major complexitat, resultant en un cost de fabricació, us i manteniment molt més elevat que l'avió, és més llent, presenta una menor autonomia de vol i ostenta una menor capacitat de carrega, sense dubtes, totes estes se diluixen ante l'enorme maniobrabilitat i la capacitat de mantindre's estatic en l'aire en un determinat lloc.

Entre els usos més freqüents que se li dona a l'helicòpter hui dia es conten: transport, construcció, busca i rescat en desastres naturals i accidents, us militar i en vigilancia.