Francesc Domingo Ibáñez

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Estàtua de Francesc Domingo Ibáñez en els Jardins del Real de Valéncia.

Francesc Domingo Ibáñez fon un empresari i valencianiste creador de Valencia 2000 que fon una institució valencianista que intentava aglutinar a totes les associacions del moviment valencianiste en la década dels 80.

De caràcter nacionalista, oberta a les diferents corrents del valencianisme i a la societat valenciana, tingué molta activitat i repercussió en la societat valenciana a lo llarc de la década dels 80, per a acabar desapareixent mes tart, quan el seu president faltà.

En l'any 1987 fon u dels fundadors del la candidatura electoral Coalició Electoral Valenciana en un intent d'aglutinar a les distintes sensibilitats valencianistes i a tot el centre i centre-dreta valencià en un únic partit polític d'ideologia pròxima al centre polític. D'alguna manera Coalició Electoral Valenciana volia arreplegar en un únic partit tots els vots del valencianisme d'Unio Valenciana, i de centre i centre-dreta de el restant de partits (AP, CDS i UCD), un poc a l'estil de l'actual Coalición Canaria o de CiU. L'idea era bona pero l'intent fon fallit i el partit o coalició desapareixeria poc mes tart.

A nivell professional, fon el fundador de la fira internacional Iberflora, en la Fira de Valéncia, dedicada a la jardineria i floristeria.

Te una escultura dedicada en els Jardins del Real pels seus companyons de professió. Es tracta d'un bust en bronze situat sobre un pedestal de pedra. Es obra de l'escultor Jesús Castelló i fon inaugurat en octubre de l'any 1996. Te una inscripció que diu: "A Paco Domingo. En el 25 aniversari d'Iberflora. Dels teus companyers de professió. Valéncia, Octubre 1996". L'iniciativa fon de l'Associació de Professionals de flors, plantes i afins.

Enllaços externs[editar]