Escorça terrestre

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar

L'escorça terrestre és la part sòlida i més externa de la Terra. Representa l'1%. Està constituïda per minerals que s'agrupen i formen roques. És discontínua a causa del fet de que té plaques tectòniques que es mouen. És molt dinàmica en una gran activitat geològica. Té un gruix d'entre 5 i 40 Km. Gràcies als components atmosfèrics i climatològics propis del mig és l'única capa propícia als biòtops. En l'interior del mantell superior hi ha una alta discontinuïtat que es troba a una profunditat molt variable. La part més externa del mantell superior està fermament unida en l'escorça, formant un conjunt compacte que rep el nom de litosfera.

Hi ha dos tipos de litosfera:

  • Litosfera continental: Formada per escorça continental i part del mantell superior. Arriba aplega a tindre un gruix de quasi 300 km baix les cadenes montanyoses, mentres que en les zones planes continentals el gruix és d'uns 100 km.
  • Litosfera oceànica: Constituïda per escorça oceànica i part del mantell superior. Té un gruix de menys de 100 km en les zones més antigues dels oceans, i de menys de 20 km en les zones més jòvens dels oceans.

Vore també[editar]