Enric Monsonís

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Archiu:Monsonís.jpg
Enric Monsonís

Enric Monsonís Domingo (Borriana, (Castelló), 28 de juny de 1931) és un polític lliberal valencià.

Biografia[editar]

Fill d'un exportador de taronges, es va establir de jove en Alemanya, a on va arribar a crear la seua pròpia cadena de botigues, nomenada "Hispal". Va ocupar diversos càrrecs polítics (va militar en el FDP) i econòmics (com el de president de la Cambra de Comerç de Frankfurt).

De volta a Espanya, participa en la Federació de Partits Demócrates i Lliberals de Joaquín Garrigues Walker, la qual fon un dels components de la coalició que donaria orige a l'Unió de Centre Democràtic. En eixa etapa fon assessor del vicepresident del govern Fernando Abril Martorell.

En abril de 1978 fon designat conseller d'Agricultura del Consell del País Valencià, orgue pre-autonòmic embrió de la futura Generalitat Valenciana. Va ocupar este càrrec fins a juny de 1979, quan fon nomenat conseller d'Economia i Facenda, Interior i Treball i Obres Públiques, Urbanisme i Turisme.

President pre-autonòmic[editar]

Després de la dimissió del socialiste Josep Lluís Albiñana, arraïl de la retirada dels consellers socialistes, que s'havien quedat en minoria en el ple del Consell, fon triat president del Consell, el segon despuix de la seua creació. Després de l'aprovació del Estatut d'Autonomia fon president de l'acabada de constituir Generalitat Valenciana fins que va deixar el seu càrrec per la presa de possessió del primer president electe, el socialiste Joan Lerma.

Durant la Llegislatura Constituent (1977-1979) i la I Llegislatura (1979-1982), havia segut diputat en el congres. En 1983, es va integrar en el Partit Demócrata Lliberal de Antonio Garrigues Walker. Posteriorment es va integrar en Unió Valenciana.

Fon designat candidat del seu partit, Unió Valenciana en la candidatura Coalició Europea per a les eleccions al Parlament Europeu de 1999, com a número tres. La coalició va obtindre dos escans que se van anar rotant entre els representants dels partits constituents de la coalició. Monsonís fon eurodiputat entre 2003 i 2004, succeint a Isidoro Sánchez (CC) integrat en el Grup del Partit Europeu dels Lliberals, Demócrates i Reformistes. Es va opondre al pacte entre Unió Valenciana i el Partit Popular en 2004.


Predecessor:
Josep Lluís Albiñana
President del Consell del País Valencià
1979 - 1982
Successor:
Joan Lerma

Referències[editar]

  • Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Enrique_Monsonís de la Wikipedia en espanyol, baix llicència GFDL.

Enllaços externs[editar]