Emili Beüt i Belenguer

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Emili Beüt i Belenguer
Naiximent 1902
Valéncia
Mort 1993
Valéncia
Activitat Escritor
Nacionalitat Espanya
Periodo Sigle XX
Gèneros Prosa
Moviment Valencianisme
Obres principals Camins d'argentEmili Beüt Belenguer (Valéncia, 1902 - id., 1993). Escritor i president de Lo Rat Penat.

Activitat cultural[editar]

Abans de la Guerra Civil va colaborar en l'Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana i elaborà un proyecte de comarcalisació de la Comunitat Valenciana, tasca segurament facilitada pel gran coneiximent que tenia d’esta, donant-se el cas que ademés era un destacat excursioniste.

Després de la guerra i durant el franquisme, publicà obres lliteràries en l’Editorial Torre fundada per Xavier Casp i Miquel Adlert. Colaborà en les revistes mensuals Sicània i Valéncia cultural i fon membre de la Fundació Gaietà Huguet que concedix anualment un premi sobre un treball llingüístic en llengua valenciana.

Publicà, entre atres, els llibres Camins d'argent (1950-57), i l’antologia Els paisages i pobles valencians descrits pels nostres escritors (1966).

Actuació com a president de Lo Rat Penat[editar]

El 27 de novembre de 1972 fon nomenat president d’esta entitat cultural valenciana. Dos anys despuix va ser ratificat en el càrrec reglamentàriament i quatre anys despuix, al retirar-se la candidatura enfrontada als seus plantejaments de Xavier Casp, Beüt va ser ratificat.

Durant la presidència d’Emili Beüt, prengueren el control de Lo Rat Penat moviments socials valencianistes contraris al catalanisme i l'absorció del valencià pel català, ben distants de les teories catalanistes que divulgava durant la dictadura franquista Lo Rat Penat, de la ma de l'escritor Carles Salvador. Açò forçà a diverses personalitats culturals del catalanisme com Manuel Sanchís Guarner a abandonar l'institució.

Emili Beüt va rebre diverses crítiques que l’acusaven de catalaniste i presentà la seua dimissió el 6 de novembre de 1978 pero rectificà al vore que la situació comprometia la vida de Lo Rat Penat.

Finalment el 9 de giner de 1980 els membres d’esta societat presentaren contra ell i atres membres de la Junta de Govern, un vot de censura que va prosperar i Emili Beüt fon substituït pel poeta Xavier Casp.