Donís Martin i Albizúa

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Donís Martin i Albizúa
Naiximent 19 d'abril de 1944
Valéncia
Activitat Aparellador, escritor
Nacionalitat Espanya
Periodo Sigle XX
Gèneros Poesia festiva, apropòsits fallers


Donís Martin i Albizúa, naixcut en Valéncia, el 19 d'abril de 1944, en el barri de Russafa, realisà Estudis Tècnics d’Aparellador, professió que eixercix des de l’any 1966.

La seua afició lliterària la desenrolla des de l’infància, escrivint el seu primer poema als 8 anys i guanyant numerosos certàmens lliteraris escolars.

S’incorpora a la lliteratura en llengua valenciana en 1974, en un Llibret de Falla que va obtindre el Primer Premi d’Autors Novells. Des d’eixe moment, integrat en el grup de poetes de Lo Rat Penat, se dedica fonamentalment a la poesia festiva, per la que ha conseguit, fins ara, 15 Premis Extraordinaris en els concursos de Llibrets de Falla. És autor de molts Apropòsits fallers, premiats en el concurs de JCF.

En l’any 1988, va escriure els Apropòsits i Poemas d’Exaltació de les Falleres Majors de Valéncia, en l’última ocasió que este acte es va realisar en el Teatre Principal de Valéncia. En l’any 1995 va ser el poeta mantenedor de la Fallera Major Infantil de Valéncia i de les Falleres de la Junta Local de Torrent.

Profundament enamorat de Valéncia i de les seues tradicions s’integra en elles donant vida a un dels “Bultos de San Esteve” i al famós “capellà de les Roques” de la Festa del Corpus sent el primer seglar que el representa en l’història de la Festivitat.

El seu estil poètic fa que siga un mantenedor solicitat per a exaltar a la dòna valenciana, de lo que donen fe numeroses Comissions de Falles de la ciutat de Valéncia i de pobles com Alaquàs, Alboraya, Algemesí, Benicarlo, Gandia, Nàquera, etc…. Gremis de Platers i de Fusters, Associacions Vicentines i “Amics de la Poesia”, associació que el guardonà en la “Lira de Plata”.

Ha segut en tres ocasions el poeta del “Dia de la Paraula Valenciana”, organisat per l’Ajuntament de Valéncia.

Com a poeta líric té una extensa producció. En els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia, ha obtingut “l’Englatina d’Or” en els anys: 1987 i 1990, la “Viola d’Or” en l’any 1990 i l’Accesit a la Flor Natural en l’any 1987. En els CXI Jocs Florals celebrats en 1994, va obtindre la Flor Natural i va ser distinguit en el títul de “Mestre en Gai Saber”.