Cirilo Amorós i Pastor

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar

Cirilo Amorós Pastor (Valéncia 9 de juliol de 1830- Valéncia, 27 de febrer de 1887), advocat, juriste i polític valencià, fon governador Civil de Valéncia.

Biografia[editar]

Va estudiar en l'Universitat de Valéncia en 1852 va acabar els seus estudis llicenciant-se en Dret.

Militant actiu del Partit Moderat, arribant a ser president del seu Consell Provincial. Llabor que va alternar en la seua professió d'advocat.

Es va involucrar de ple en la societat civil valenciana de l'época, intervenint en diverses entitats públiques i fomentant proyectes empresarials, hi ha que destacar el naiximent d'empreses com la Societat Valenciana de Tramvies o la Caixa d'Aforros de Valéncia, i colaboracions en atres com ara una companyia naviera o la del Ferrocarril d'Almansa-Valéncia.

Va eixercir de governador Civil de Valéncia en 1865. En esta época va recolzar els nous proyectes urbanístics, solicitant llicència a la Reina Isabel II per al derrocament de la muralla de la ciutat. Creant-se el que es va passar a denominar l''Eixample de la ciutat. Va impulsar l'asfaltat dels carrers de Valéncia i va contribuir a la creació del Cos de Bombers.

En decembre de 1874 va colaborar en Martínez Campos, intervenint en la proclamació del Rei Alfons XII en Sagunt.

El 27 de febrer de 1887 mor en el seu domicili del número quaranta-sis del carrer que hui porta el seu nom en el seu honor.

Fets destacats[editar]

  • Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Cirilo_Amorós de la Wikipedia en espanyol, baix llicència GFDL.