Ciprià Císcar Casaban

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar

Ciprià Císcar i Casabàn (Picanya, Valéncia, 22 de decembre 1946) és un advocat i polític valencià. Es llicencià en dret en l'Universitat de Valéncia, a on fon cap del Sindicat Democràtic d'Estudiants Universitaris de Valéncia i militant del Partit Socialiste Valencià en 1966. En 1974 s'integrà en el PSPV i quan este partit s'integrà en el PSOE, continuà. És germà de la també política Consuelo Císcar, militant del Partit Popular.

Fon alcalde de Picanya durant els anys de la transició, i en l'any 1977 guanyà les eleccions municipals. Fon conseller de Cultura i Educació de la Generalitat Valenciana durant el periodo (1981-1989) i diputat autonòmic en les Corts Valencianes (1983-1989).

Introduccio del català[editar]

Fon precisament Ciprià Ciscar com a Conseller de Cultura i el PSPV els responsables de rebujar la llengua valenciana i les Normes d'El Puig, oficials fins a 1982 i introduir l'actual normativisacio del valencià en els coleges valencians, lo que va supondre l'introduccio directa del català i el catalanisme en tots els coleges publics valencians.

Després ha segut diputat del Grup Parlamentari Socialiste al Congrés des de 1993. Diputat de la IV, V, VI, VII, VIII, IX i X Llegislatures, secretari federal d'organisació del PSOE (1994-2000), baix l'últim mandat de Felipe González (1994-1996) i l'únic de Joaquín Almunia (1996-2000) com Secretaris Generals del PSOE. Actualment és Diputat per la Circumscripció electoral de Valéncia.

Va rebre el "Premi Valencià de l'Any" de la Fundació Huguet de 1984 per l'aprovació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià l'any anterior, a lo llarc de la seua etapa com a conseller de Cultura i Educació.

Activitat professional[editar]

  • Adscrit de la Comissió Constitucional.
  • Vocal de la Comissió de Cultura.
  • Vocal de la Comissió de Reglament.
  • Vocal de la Comissió de Cooperació Internacional per al Desenroll.
  • President de la Comissió no Permanent per a les polítiques integrals de la discapacitat.
  • Vocal de la delegació espanyola en el Grup d'Amistat en la Cambra de Diputats de la República Italiana.

Enllaços externs[editar]