Carlos González-Espresati Sánchez

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Carlos González-Espresati Sánchez
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Ingenier, escritor i poeta.
Naiximent: 21 de setembre de 1886
Lloc de naiximent: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 21 d'agost de 1970
Lloc de defunció: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya

Carlos González-Espresati Sánchez (Castelló de la Plana, 21 de setembre de 1886 - 21 d'agost de 1970). Ingenier, escritor i poeta.

Biografia[editar]

Son pare Carlos González-Espresati Chaparro, fon alcalde de la ciutat de Castelló entre els anys 1907 i 1909. El chicotet Carlos va fer els primers estudis en la seua ciutat natal i es va traslladar a Madrit per a portar a terme els d'Ingenieria de Camins, Canals i Ports. La seua primera ocupació va ser com a director del port de Huelva, d'a on va passar al de Vilagarcía de Arosa i en 1925 va ocupar la direcció del situat en el Grau de Castelló. Fon ingenier de la Junta d'Obres del Port de Castelló, entre 1928 i 1955

Ademés de reconegut ingenier, va ser un destacat lliterat lo que li va portar a formar part de la Societat Castellonenca de Cultura que va presidir entre 1944 i el seu decés ocorregut el 1 d'agost de 1970.

Festes de la Magdalena[editar]

Carlos González-Espresati Sánchez fon membre fundador de la primera Junta Central de Festes de la Magdalena, creada l'any 1945. Fon l'inventor del títul de "Madrina de gayata" que se fonamenta en l'acte del bateig del monument festiu, la gayata.

En 1945 va ser autor del primer text del Pregó de les festes. El mateix González-Espresati havia propost encarregar-li el text al poeta castellonenc Bernat Artola. És també l'autor de l'idea innovadora de que la Romeria de les Canyes fora l'últim dia de les festes de la Magdalena.

Obres[editar]

Va publicar importants obres lliteràries, com:

  • La juventud de Amalia Fenollosa, poetisa romántica.
  • Hechizo romancesco.
  • Incensario.
  • Llama de Amor.
  • Azahar.
  • Estampas de una antigua cofradía.
  • Mitologia de la gayata.

Fon aixina mateix, l'autor dels versos del primer Pregó que va recórrer els carrers de la ciutat, com a anunci oficial de les Festes de la Magdalena.

Reconeiximents[editar]

L'Ajuntament de Castelló de la Plana va acordar, el 22 de decembre de l'any 2000, que el carrer situat entre la Ronda Est i el carrer de María Rosa Molas, portara el seu nom.

Enllaços externs[editar]