Aureli López

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Aureli López
180
Naiximent 30 de novembre de 1943
Paterna, (Valéncia)
Activitat Escritor
Nacionalitat Espanya
Periodo Sigle XX
Obres principals La Pilota Valenciana


Aureli López i Muñoz és un escritor naixcut en Paterna (Valéncia) el 30 de novembre de 1943. De professió Agent Comercial Colegiat. És professor de llengua valenciana per Lo Rat Penat des de l'any 1980.

És fundador i pertany a l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana, d’a on és President actualment.

Té publicats, com a autor: "La Pilota Valenciana" (el deport d’un poble viu); "Pensaments Lliures"; "Pilota Valenciana" (Quaderns de divulgació nº6 de Lo Rat Penat); "Joc de Carrer I" (Nova modalitat de pilota valenciana, en reglaments per a la seua pràctica. A solicitut de la Junta Central Fallera); "Joc de Carrer II"; "Des de Dins" (2ª part de Pensaments Lliures).

I en obra de diversos autors: "Lliggam"; "Miquel Adlert, homenage"; "A espentes del silenci"; "Revista de la RACV-Al voltant de la Llengua nº 1-2"; "Cresol" (bolletí de l’Aellva); "Ausias des de la Valencia dels 90"; "El pensament valencianiste de Miquel Adlert".

Ha dirigit "Lo Rat Revista" (del nº 5 al 33). És vicepresident de l'Ateneu Cultural de Paterna. És president del club Paterna de Pilota Valenciana. Creà i dirigix el programa diari de pilota valenciana "Cavallers, va de bo!", en la 97.7, emissora de Valéncia.

És premi "Vinatea" individual 1997 d'Amics de la RACV. És també premi "Fadrí-D. Josep Mª Guinot a les lletres valencianes" 2012 de l´Associació Cardona Vives de Castelló.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana el nomenà Corresponent per Paterna l'any 1998; ademés colabora com a Agregat de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes.

Cites[editar]

Una volta mes direm que no hi ha normativa mes ajustada a la parla viva i culta que l'estudiada, publicada i documentada per la seccio de Llengua i Lliteratura de la RACV (Normes d'El Puig), pero son molts anys de lluita fraticida i en “l'hora del compromis” (¡ara, mare!) pense que tots hem de cedir en algunes coses si el resultat es una normativa de consens per a la Llengua Valenciana in-de-pen-dent.
Revista Cresolet d´AELLVA. Bolletí nº 18, octubre 2002. Aureli López. Associació d'Escritors en Llengua Valenciana.
Les cases dels nostres pobles..." de Xavier Casp o "La casa vella" d'Anfos Ramon haurien d'anar en els poemaris jovenils escolars... per a lligar canvis generacionals i sentiments colectius.
Que mal se duen la veritat, la franquea i els diners

Llibres[editar]

  • Des de dins. L'Oronella. ISBN 84-89737-55-X
  • La pilota valenciana: Deport, cultura i llengua del nostre poble (Real Acadèmia de Cultura Valenciana, 2004). ISBN 978-84-96068-65-0

Bibliografia[editar]

Enllaços externs[editar]