Allioli

De Uiquipèdia, la Wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Allioli envasat de la marca Choví
Arròs negre en allioli

L'allioli és una salsa típica valenciana.[1] És espessa i de color groguenc (o verdenc, depén de l'oli d'oliva utilisat) que es fa picant i emulsionant alls en oli d'oliva, una miqueta de suc de llimona i eventualment sal en un morter. És una salsa típica del mediterraneu occidental, a on es troba en Occitània[2] (especialment Provença, la costa del Llenguadoc i les valls Occitanes d'Itàlia) - Alhòli, Aiòli, allioli o Aïoli - en la Comunitat Valenciana - en Andalusia - Ajoaceite - en Aragó - Ajolio - i en Itàlia (especialment Sicília) - Aioli -. Hui en dia és una salsa internacionalment coneguda i per tant es pot trobar en molts llocs a on en el passat no era habitual.

Orige[editar]

El seu orige no està clar, pero els romans i egipcis preparaven salses similars.[3] L'orige mediterraneu és molt probable, donat que esta salsa és habitual i tradicional en gran part del Mediterraneu occidental i que en l'oriental també ha hagut des de sempre salses en oli d'oliva i all. Es costum per a acompanyar carns a la brasa o creïlles al caliu o bollides. Es habitual, en terres valencianies, menjar-ho en tot tipo d'arrossos o paelles, especialment les de base de peix, com ara la fideuà o l'arròs a banda.

Algunes variants tenen l'únic objectiu de lligar més fàcil i ràpidament la salsa i de pas abaratir-la. Són solucions polèmiques, que tenen detractors en Valéncia i més seguidors a mida que nos alluntem del territori de les terres a on la salsa és tradicional. La qüestió de lligar la salsa, que a mà no és difícil si es sap fer, és hui en dia freturosa de sentit, ya que és molt fàcil i ràpit en els aparells de que disponem.

Atres receptes tradicionals són l'allioli lligat en ou i la que porta creïlla bollida o creïlla al caliu com l'ajoaceite aragonés. Alguns troben la seua preparació solament en alls, sal i oli és difícil de lligar, i afegixen, al principi, un rovell d'ou o un ou sancer. Hi ha qui d'això en diu simplement "allioli" i que li diu "allioli d'ou" o fins i tot "mayonesa en all".

Quan l'allioli ha d'acompanyar carns a la brasa, en terres valencianes se sol afegir unes gotes de llima.

Allioli negat[editar]

L'allioli negat és el que no ha emulsionat completament, se sol utilisar afegint-lo en plats, a mija cocció, sobretot a base de peix.

Alliolis en fruites[editar]

També existixen receptes de plats salats d'allioli fet en codony, gínjol o afegint una pera.

Vore també[editar]

Referències[editar]

  1. «Allioli». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Valéncia: Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).
  2. En occità provençal, el mateix terme s'escriu alhòli en la norma clàssica o bé aiòli en la norma mistralenca ; este terme occità ha passat al francès baix la forma ailloli o aïoli, i en italià i anglès baix la forma aioli.
  3. Carme Rosselló i altres, Conèixer i gaudir els aliments de les Illes Balears Conèixer i gaudir els aliments de les Illes Balears, ISBN9788476327913. (en català)

Enllaços externs[editar]

Commons